Policy och riktlinjer

Dessa riktlinjer ska ses som hjälp och är vägledande för vad som är tillåtet och inte på fastigheten Glashyttan 5 (Almby 13:819) vid byggnationer, plantering, skötsel osv enlighet med föreningsstadgarna.

Örebro kommun har ett dokument kring upprättande om bland annat staket, spaljéer och murar (Staket, spaljéer, murar och plank). Dokumentet är vår referens kring upprättandet av detta dokument.  Dokumentet finns på Örebro kommuns hemsida om länken inte fungerar.

Innehållsförteckning

Byggnationer 

Trivsel

Skötsel 


Häckar

Höjd mot framsida ca 0.80–1,1 m, Höjd på baksidan ca 2 m. Tänk på att du och dina närmaste grannar ska komma överens kring vilken häck som ska planteras. Bostadsrättshavaren står för allt kommande underhåll.

Staket

Staket som upprättas ska vara i liknande kulör (svart, vit eller trä) som husen samt vara fackmannamässigt utfört. Styrelsen ska alltid kontaktas innan för godkännande. Bostadsrättshavaren står för allt kommande underhåll. Nedan är enbart exempel.

”Vanliga villastaket som inte är högre än 1.1 meter kräver inget bygglov. ”
Källa: Örebro kommun

Plank/Spaljé

Kulör: svart, vit eller trä

”Plank/Spaljé är bygglovspliktiga, utom följande undantag:

I anslutning till en- eller tvåbostadshus får man utan bygglov anordna skyddade uteplatser med mur eller plank som inte är högre än 1,8 meter. Planket får byggas inom 3,6 meter från huset men inte ligga närmare tomtgränsen än 4,5 meter. (fastighetsgräns)

Konstruktioner som är genomsiktliga till mer än 50 % betraktas normalt inte som plank. Se bild nedan för exempel på 50% genomsiktlighet. Bygglovspliktiga plank får inte uppföras på prickmark.” Källa: Örebro kommun

Ett plank ska kunna underhållas från den egna fastigheten. Bostadsrättshavaren står för allt kommande underhåll.

Murar

”En mur är en murad inhägnad högre än 0,5 meter. Bygglov krävs. Godkännande krävs också från styrelse. 

Även motfyllda murar, är bygglovspliktiga oavsett höjd, utom dessa undantag: I anslutning till en- eller tvåbostadshus får man utan bygglov anordna skyddade uteplatser med en mur eller ett plank som inte är högre än 1,8 meter. Muren eller planket får byggas inom 3,6 meter från huset men inte ligga närmare tomtgränsen än 4,5 meter.  

Bygglovspliktiga murar får inte uppföras på prickmark. Vill man bygga närmare tomtgränsen än 4,5 meter måste berörda grannar godkänna det. Nekar grannarna kan byggnadsnämnden pröva åtgärden genom att man lämnar in en ansökan om bygglov.

Murar ska kunna underhållas från den egna fastigheten. Källa Örebro kommun

Styrelsen ska alltid kontaktas innan för godkännande. Bostadsrättshavaren står för allt kommande underhåll.

Skärmtak

”Ett skärmtak räknas som en tillbyggnad, även om det är öppet åt sidorna, och är därför lovpliktigt, men man får bygga ett skärmtak på, tillsammans med eventuella tidigare skärmtak, sammanlagt 15 m2 över en uteplats, altan, balkong eller entré utan bygglov. De får dock inte sträcka sig närmare tomtgränsen än 4,5 m, såvida grannen inte medger det.”

Källa: Örebro kommun 

Med det föreningen menar med skärmtak är det som monteras i fasad. Fasaden är föreningens egendom. Därför krävs det friskrivningsdokument kring eventuella skador på fasad på grund av monterat skärmtak. Skärmtaket ska vara i liknande kulör (svart, vit eller trä). Bostadsrättshavaren står för allt kommande underhåll.

Godkännande krävs från styrelse pga. friskrivningsdokument. 

Markis

Enfärgad markis i kulör vit, svart eller grå. Finns flera olika modeller på marknaden. Med det föreningen menar med markis är det som monteras i fasad. Fasaden är föreningens egendom. Därför krävs det friskrivningsdokument kring eventuella skador på fasad på grund av monterat skärmtak. Bostadsrättshavaren står för allt kommande underhåll.

Förråd

Byggnation av förråd. Ett förråd får vara max 15kvm, det ska passa in i miljön, ha liknade panel, svart tak och liknande kulör som husen samt vara fackmannamässigt utfört. Det är bostadsrättshavaren som ansvarar för att plan och bygglagen (PBL) följs. 

Med det föreningen menar med förråd och som ska placeras på föreningens mark enligt gällande bygglovspraxis. Marken är föreningens egendom. Därför krävs det friskrivningsdokument kring eventuella skador på mark. Samt att bostadsrättshavaren står för allt kommande underhåll gällande förrådet. Styrelsen skall alltid kontaktas innan för godkännande.

Träd

Träd som blir eller planeras bli högre än 3 meter måste för säkerhetsskäl godkännas av styrelsen. Tänk på att stämma av med dina närmaste grannar innan du planterar träd högre än 3 meter. Bostadsrättshavaren står för allt kommande underhåll.

Laddbox

Laddbox får installeras men det krävs ett friskrivningsdokument från styrelsen. Installationen måste genomföras av en auktoriserad elinstallatör. Låt elektrikern slutbesikta och göra en kvalitetskontroll. Detta krävs av både föreningen och försäkringsbolag. 

Trivselregler

Följande tips och trivselregler är framtagna för att vi ska visa varandra hänsyn och bidra till grannsämja och ökad trivsamhet. 

För vem gäller reglerna?

Trivselreglerna gäller dig som bostadsrättsinnehavare, familjemedlemmar, gäster, den/de som hyr i andra hand samt hantverkare som utför arbete och dig i bostaden

Ljudvolym

Att bo i radhus innebär att man behöver respektera sina grannar. En grundregel är att man aldrig vid någon tid på dygnet får uppträda så att man stör sina grannar. Tystnad för nattvila ska råda mellan kl 22.00 och 07:00.

Borrning, spikning och liknande ska ske på vardagar mellan kl. 07.00-19.00 eller helger mellan 09.00-19.00.

Om du ska anordna fest, kontakta gärna dina närmaste grannar i förväg om du tror att du kan störa. 

Kontakta i första hand dina grannar om du blir störd. Om det inte hjälper och störningarna återkommer – kontakta styrelsen. 

Gemensamma ytor

Barnens leksaker, cyklar och grillar med mera måste plockas bort från gemensamma ytor/gata efter användning. Hundar ska vara kopplade. 

Skötsel 

Nedan följer skötsel som är enkel att glömma bort eftersom det kanske inte görs så ofta. Men glöm inte bort att se över stadgarna så att du vet vad du behöver göra för underhåll på din bostad. 

Brandvarnare

Det är bostadsrättsinnehavarens skyldighet och ansvar att se till att brandvarnare finns och fungerar. Testa dem regelbundet.  

Värmepump
Eftersom du själv äger din värmepump och föreningen står enbart för en fast summa (2000kr) en gång per år och en per pump om olycka skulle uppstå. Så är det viktigt att du sköter din värmepump. Du bör själv se över hur du ser till att trycket är på 1–1,5 bar. Att du ska avlufta både värmepumpen och elementen med regelbundenhet (förslagsvis vår och höst). Att du ska byta filter en gång per år. Du behöver rengöra filtret när värmepumpen säger till. Du behöver även rengöra spillkoppen samtidigt som du avluftar. 

Du kan söka informationen på internet, på tillverkarens hemsida finns alltid bra och utförlig information. 

Ventilation 
Göra rent tillluften ovanför fönstren samt rengöra frånluftsdon. Se till att spisfläkten är rengjort. 

Övrigt
Se över dörrar, fönster och trösklar (behandla vid behov). Rengöring av avloppsrör i kök, badrum och tvättstuga och vattenlåsen. Stänga av vattnet till vattenutkastaren på vintern. Du behöver också rengöra kondensavrinningen i kylskåpets botten.